laparoszkópos endometriózis: hasznosítás, mire számíthat

A laparoszkópia a leggyakoribb eljárás diagnosztizálni, és távolítsa el enyhe vagy közepesen súlyos endometriózis. Ahelyett, hogy egy nagy hasi műtét, a sebész beilleszti a kivilágított megtekintési eszköz úgynevezett laparoszkópot egy kis bemetszést. Ha a sebész jobb hozzáférésre van szüksége, ő teszi egy vagy két kis bemetszést behelyezésére más sebészeti eszközök.

Tekintse meg a belső szervek utaló jeleket keresni az endometriózis és más esetleges problémákat. Ez az egyetlen módja, hogy az endometriózis lehet diagnosztizálni teljes bizonyossággal. De a “nem endometriosis” diagnózis soha nem biztos. Kinövések (implantátumok) lehet apró vagy rejtett a sebész véleménye; Távolítsunk el minden látható endometriózis implantátumok és hegszövet lehet okoz fájdalmat vagy meddőséget okozhat. Ha egy endometriózis ciszta található növekszik egy petefészek (endometrióma), akkor valószínű, hogy el kell távolítani.

Ha egy pár nem lehet segíteni eljárások segítségével, mint például az in vitro megtermékenyítés, akkor érdemes megfontolni donor petesejtet. Donor petesejtet – és néha a donor embrió – lehetővé teszik a meddő asszony, hogy készítsen egy gyermek, és szülni. Lehet, hogy egy jelölt donor petesejtet, ha ezek közül bármelyik feltétel; Korai petefészek-elégtelenség, olyan állapot, amelyben menopauza jóval korábban kezdődött, mint máskor, általában kora előtt 4; Csökkent petefészek tartalék, ami azt jelenti, hogy a tojás, hogy van olyan a …

Ön tájékoztatást kap arról, hogy ne egyen és ne igyon legalább 8 óra előtt a laparoszkópia. A laparoszkópia többnyire altatásban, de lehet ébren maradni, ha helyi vagy spinális érzéstelenítés. A nőgyógyász vagy sebész végez az eljárást.

Egy laparoszkópia, a has fújják gázt (szén-dioxid vagy dinitrogén-oxid). A gáz, amely a befecskendezett tűvel, megnyomja a hasfal távol a szervekben, így a sebész láthatja őket tisztán. A sebész ezután szúr laparoszkópot egy kis bemetszést, és megvizsgálja a belső szerveket. További bemetszést lehet használni beszúrni eszközöket mozgatni a belső szervek és struktúrák a jobb láthatóság érdekében. Az eljárás rendszerint 30-45 percig tart.

Ha az endometriózis vagy hegszövet el kell távolítani, a sebész használja a különböző technikák, beleértve a vágás és eltávolítása szövet (kimetszés) vagy megrongálásával lézersugárral vagy elektromos áram (elektrokauter).

A beavatkozás után, a sebész bezárja a hasi bemetszést néhány öltés. Általában kevés vagy nincs hegesedés.

A laparoszkópia többnyire egy járóbeteg létesítmény. Előfordul, hogy egy műtét kórházi tartózkodás, 1 nap. Ön valószínűleg tudja, hogy visszatérjen a normális tevékenységek 1 hét, talán már nem.

Laparoszkópia használnak, hogy vizsgálja a kismedencei szervek és eltávolítani implantátumok és heg. Ezt az eljárást tipikusan ellenőrzésére használt és kezelésére

Közvetlenül megtekintésével kismedencei szervek az egyetlen módja annak, hogy erősítse meg, hogy van endometriózis. De ez nem mindig szükséges. A feltételezett endometriózis, hormonterápia gyakran írják.

Mint hormon kezelés, műtét enyhíti endometriózis fájdalom a legtöbb nő. De ez nem garantálja a hosszú távú eredmények elérése. Egyes tanulmányok kimutatták,

Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a hormonterápia műtét után is, hogy a fájdalom-mentes időszak hosszabb, mivel megakadályozza a növekedést az új vagy visszatérő endometriózis. 3

Ha a meddőség az elsődleges szempont, az orvos valószínűleg használja laparoszkópia kell keresni, és távolítsa el jelei endometriózis.

Miután laparoszkópia, a következő lépés attól függ, mennyire súlyos a endometriosis és az életkor. Ha 35 évnél idősebb, a tojás minősége romlik és a vetélés kockázata növekszik évről évre. Ebben az esetben az orvos ajánlhat meddőségi kezelés, mint például a termékenységi gyógyszerek, a mesterséges termékenyítés, vagy az in vitro megtermékenyítés. Ha fiatalabb, úgy próbálják elképzelni anélkül meddőségi kezelés.

Vannak különböző módon sebészetileg kezelésére endometrióma, beleértve elvezetését úgy, kivágása részét, vagy eltávolításával teljesen (cystectomia). Ezen kezelések bármelyike ​​hoz fájdalomcsillapítás a legtöbb nő, de nem minden. Cystectomia a legvalószínűbb, hogy a fájdalom enyhítésére hosszabb ideig, megakadályozzák endometrióma növekedését vissza, és megakadályozza, hogy szükség van egy másik műtét. 1

Komplikációk a műtét igen ritka, de tartalmazzák

Az előnyök a laparoszkópos műtét képest nyitott hasi műtét tartalmaznak kevesebb szöveti trauma és hegesedés és a kisebb bemetszést együtt, hogy tudja, hogy egy járóbeteg eljárás vagy rövidebb kórházi tartózkodás és egy rövidebb gyógyulási idő.

A képesség a sebész kritikus, ha a műtét kezelésére használják endometriózis okozó meddőség. Használata a laparoszkóp, lézerek, és néhány, a műtéti beavatkozások kiegészítő képzés egy sebész. Az orvosok számolnak változó terhességi arány után az endometriózis műtét.

In vitro megtermékenyítés (IVF) egy asszisztált reprodukciós technológiák, egy alternatíva a műtét a meddőség okozta endometriosis.

Töltse ki a műtét adatlap (PDF) (Mi az a PDF dokumentum?), Hogy segítsen felkészülni a műtétet.

College of Szülészeti és Nőgyógyászati ​​(2010). Management endometriózis. ACOG gyakorlat Bulletin No. 114. Szülészeti és Nőgyógyászati ​​116 (1): 225-236.

Fritz MA, Speroff L (2011). Endometriózis. A klinikai Nőgyógyászati ​​Endocrinology és a meddőség, 8th ed., Pp. 1221-1248. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins.

Ferrrero S, et al. (2010). Endometriózis, keresés dátum 2009. december Online változata BMJ Clinical Evidence: http: //www.clinicalevidence.

Society for Reproduktív Medicina (2012). Endometriózis és a terméketlenség: A bizottság véleményét. Termékenység és sterilitás, 98 (3): 591-598.

Sarah Marshall, MD – Családi Medicin; Kirtly Jones, MD – Szülészeti és Nőgyógyászati

Március 12, 2014

Súlyos az endometriosis és a hegszövet, hogy úgy gondolják, hogy zavarja a belső szerveket, mint például a belek vagy a húgyhólyag; Az endometriózis fájdalom továbbra vagy után visszatért hormonkezelést; Súlyos endometriózis fájdalom (a nők egy része és orvosaik átugorhatják gyógyszeres kezelés); Egy endometriózis ciszta petefészek (endometrióma); Endometriózis mint lehetséges ok a meddőség. A sebész általában eltávolítja a látható implantátumok és hegszövet. Ez javíthatja a termékenységet.

A legtöbb nő-mintegy 60-80 100-jelentés fájdalomcsillapítás az első hónappal a műtét után. ; Több mint 50 100 nők tünetei visszatérnek 2 éven belül a műtét után. Ez a szám idővel növekszik. 2

A kutatás nem szilárdan bizonyított, hogy eltávolítja az enyhe endometriózis javítja a termékenységet. ; A közepes vagy súlyos endometriózis műtét javítja a terhesség esélyét. ; Egyes súlyos esetekben, a termékenységi szakértő azt javasolja, kihagyom a műtéti eltávolítása és in vitro megtermékenyítés.

Kismedencei fertőzés; Csillapíthatatlan vérzés, amelynek eredménye az igény a nagyobb hasi bemetszés (laparotomia), hogy hagyja abba a vérzés; Hegszövet (tapadás) kialakulása a műtét után; Kár, hogy a bél, hólyag, vagy ureter (a kis cső, amely magában hordozza a vizeletet a veséből a húgyhólyagba).